חובות אבודים לעניין מעמ
ביום 16 במאי 2012 פרסמה רשות המיסים הוראת פרשנות 2/2012 בעניין ההכרה – חובות אבודים לעניין מעמ ודרך קבלת החזר מע"מ שמקורו בחוב אבוד (להלן: "הוראת הפרשנות") אשר באה להחליף הוראת פרשנות קודמת בעניין זה.
עיקר החידושים העולים מהוראת הפרשנות:
חוב של חייב שננקטו נגדו הליכי חדלות פירעון
ניתן להכיר בחוב כחוב אבוד בכפוף לאישור המפרק או הנאמן כי סיכויי גביית החוב הינם קלושים ביותר (חידוש זה הינו בבחינת הקלה שכן עד כה היה נדרש אישור המפרק או הנאמן לחלוקת דיבידנד סופי). אישור בכתב כאמור לעיל יהיה בהתאם לנוסח מחייב שצורף כנספח להוראת הפרשנות.
במקרה בו מונה לחברה כונס נכסים בלבד
ניתן להכיר בחוב כחוב אבוד בכפוף לאישור כונס הנכסים כי השעבוד הצף חל על כלל נכסי החברה באופן בו אין לחברה נכסים נוספים, שאינם כלולים בשעבוד הצף, וכי אין הוא צופה שיוותרו כספים לאחר התשלום לנושה המובטח. אישור בכתב כאמור לעיל יהיה בהתאם לנוסח מחייב שצורף כנספח להוראת הפרשנות.
האמור לעיל אינו חל על חברה אשר מונה לה כונס נכסים על נכס מסוים במסגרת תיק הוצל"פ.
במקרים בהם ננקטו הליכי הוצאה לפועל
ההוראות בעניין זה יחולו רק כאשר העוסק בעל החוב נקט בהליכי הוצאה לפועל נגד החייב, ככל שהם סבירים בנסיבות העניין.
ניתן להכיר במלוא החוב כחוב אבוד במקרים המפורטים להלן:
- במקרה בו העוסק בעל החוב נקט בהליכי גביה ביחס לרבע מסכום החוב והוכח כי החוב הינו אמיתי, טרם נפרע ופעולות הגביה וההוצאה לפועל לא הניבו תוצאות.
- במקרה בו רבע מסכום החוב של החייב, הנטען להיות חוב אבוד, נמוך מסכום החיוב הניתן להוצאה לפועל עפ"י המסלול המקוצר הקבוע בפרק א'1 לחוק ההוצאה לפועל, התשכ"ז- 1967 (כיום 10,000 ש"ח) וננקטו נגד החייב הליכי הוצאה לפועל עפ"י פרק א'1 לחוק האמור, יוכר כל סכום החוב כאבוד אם יוכח כי החוב הינו אמיתי, טרם נפרע ופעולות הגביה וההוצאה לפועל לא הניבו תוצאות.
- במקרה בו לאחר ביצוע "חקירת יכולת לחייב",ראש ההוצאה לפועל הורה על מתן צו תשלומים שאינו עולה על 1% מסכום החוב הנטען להיות חוב אבוד, יוכר כל סכום החוב כחוב אבוד כבר במועד מתן הצו האמור, ובמועד זה העוסק בעל החוב יהא זכאי להוציא הודעת זיכוי בשל מלוא סכום החוב.
חוב שנמחק במסגרת הסדר נושים שאושר בפסק דין סופי של בית המשפט
יש להביא את אישור הנאמן להסדר הנושים לכך שהעוסק בעל החוב הגיש תביעת חוב ואת שיעור הפירעון הצפוי על פי הסדר הנושים. במקרה זה ניתן יהיה להכיר ביתרת החוב, שלא צפויה להיפרע במסגרת הסדר הנושים, כחוב אבוד לאחר קבלת החלטת ביהמ"ש המחוזי בדבר אישור הסדר נושים (אין צורך להמתין לפירעון של כל תשלומי ההסדר).
חובות שאינם בסכומים גבוהים ולא ננקטו לגביהם הליכים משפטיים
ניתן להכיר בחוב כחוב אבוד בהתקיים התנאים המצטברים הבאים:
- עלות גביית החוב גבוהה מסכום החוב עצמו. חובת ההוכחה לכך מוטלת על העוסק.
- העוסק בעל החוב נקט בהליכים סבירים לגביית החוב, אשר לא הניבו תוצאות, כמפורט בהוראה.
- מרבית העסקאות של העוסק בעל החוב הן עם לקוחות שאינן רשומים כ"עוסק" על פי חוק מע"מ.
כללים להוצאת הודעת זיכוי
הודעת זיכוי תוצא לא יאוחר משלוש שנים ולא לפני חלוף שישה חודשים מהיום בו הוצאה חשבונית המס שבגינה נוצר החוב, עם אפשרות להארכת מועדים. במניין התקופה האמורה לא תיכלל:
- התקופה שבין הגשת תביעת החוב במסגרת הליכי פירוק או פשיטת רגל לבין אישור המפרק או הנאמן לחלוקת דיבידנד סופי.
- התקופה שבין הגשת תביעה לגביית חוב בבימ"של בין מתן פס"ד סופי על-ידי ביהמ"ש.
- התקופה שבין פתיחת תיק בלשכת ההוצל"פ לבין סיום הליכי ההוצל"פ.
מתן הודעה למנהל
נדרש להגיש למנהל הודעה בקשה להכרה בחוב אבוד. להודעה זו יש לצרף מסמכים שונים כאמור בהוראת הפרשנות. על העוסק לצרף להודעה זו הצהרה כי לא דרש וכן לא ידרוש את סכום מס העסקאות לגביו מתבקשת ההכרה כחוב אבוד כהוצאה על פי סעיף 17 לפקודת מס הכנסה.
המידע הניתן במאמר / מדריך זה, ניתן כשרות על ידי מיכאל ויצמן ושות' – משרד רואי חשבון, פארק תעשיות פולג נתניה. המידע אינו מהווה תחליף למתן חוות דעת ספציפית, אף כי נעשו מאמצים להקפיד על דיוק המידע, זאת נכון למועד פרסום המאמר בלבד, איננו אחראיים בצורה כלשהיא לתוכנו וכל שימוש בו מחייב בדיקה או קבלת ייעוץ על בסיס מקצועי.
רואה חשבון ממשרדנו ישמח לסייע בהקדם, ככל שיידרש. צור קשר – ללא התחייבות.